Over Trudie Lute

Trudie Lute is de artistiek leider van Theatergroep Lute-Mous.

TrudieLute(web)

Trudie Lute (foto Martin Rijpstra)

Met Theatergroep Lute-Mous geeft Trudie Lute vorm aan de behoefte om theater te maken vanuit haar inhoudelijke belangstelling voor persoonlijke verhalen. Die werkt zij als scenarist uit in theaterteksten die onder haar regie toegankelijk en inzichtelijk worden voor het publiek.

Trudie Lute benadrukt in haar theatervoorstellingen de waarachtigheid van personages. 
 Maatschappelijk geëngageerde onderwerpen, waarin het klein menselijk leed centraal staat, brengt zij lichtvoetig onder de aandacht.
 De vorm van de voorstelling komt altijd voort uit de inhoud. Hierdoor is haar oeuvre gevarieerd en geloofwaardig. De uitwerking van de thema’s gebeurt in een werkproces waarbij de persoonlijke inbreng van de acteurs recht wordt gedaan. Twee terugkerende elementen in haar voorstellingen zijn het werken vanuit beeld en de filmische ondersteuning van dat beeld met muziek. Tekst, beweging (fysieke en theatrale handeling) en beeld zijn altijd gelijkwaardig aan elkaar.

De groepsnaam is een combinatie van de achternamen van haar vader (Engel Lute) en haar moeder (Cobie Mous). Trudie (1958) is geboren en getogen in Castricum. Haar artistieke roots liggen in De Bakkerij, waar veel creatief talent tot ontwikkeling kwam.

Haar lessen bij Karina Holla en de voorstellingen die zij in de Bakkerij maakten, zetten de toon voor haar carrière, waarin de mime altijd een terugkerend aspect is gebleven. Na het volgen van de Mimeopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten is zij tot op heden werkzaam als actrice, regisseur, dramaturg, docent en schrijver.

Op dit moment leert zij scenarioschrijven aan de ScriptAcademy te Amsterdam. Zij studeert in juni 2014 af.

www.trudielute.nl

Trudie Lute ontwerpt op aanvraag functionele kleding voor viervoeters.

TizaWinterjas