Over Richard Brautigan

Richard Brautigan

Richard Brautigan 1084

De Amerikaanse schrijver Richard Gary Brautigan (1935 –1984) werd bekend in de hippietijd – rond 1965 – als een van de stemmen van de Amerikaanse tegencultuur. Na 1970 werd zijn werk niet meer serieus genomen. Ten onrechte. Zijn werk valt op door zijn humoristische verbeeldingskracht en zijn vermogen om in eenvoudige woorden complexe emoties uit te drukken.

De lichtvoetige toon van zijn werk staat in contrast met zijn echte leven dat werd gekenmerkt door relatieproblemen en een alcoholverslaving. Hij groeide op onder arme omstandigheden in Oregon. In 1955 gooide hij een steen door de ruit van een politiebureau. Hij deed dat in de hoop dat hij naar de gevangenis zou worden gestuurd en daar goed te eten zou krijgen. Hij werd opgepakt én opgenomen in een inrichting waar hij werd bloot gesteld aan elektroshock therapie.

In 1984 pleegde hij zelfmoord door zichzelf door het hoofd te schieten. Pas ruim een maand later werd zijn lichaam gevonden op de vloer van zijn woonkamer. Zijn vriend en collega-auteur Tom McGuane noemde hem “een vriendelijke, gepijnigde, rare snuiter”.

Zijn roman ‘So the wind won’t blow it all away’ werd voor het eerst gepubliceerd in 1982. Volgens de website van Richard Brautigan, is dit verhaal semi-autobiografisch en gebaseerd op twee gebeurtenissen uit zijn jeugd. Brautigan verwondde een vriend met zijn geweer toen hij op eenden schoot. En rond dezelfde tijd werd in zijn woonplaats een veertienjarige zoon van een bekende advocaat gedood bij een jachtincident.

De voorstelling ‘Een goed kind’ ontleent zijn titel aan een uitspraak die de verteller doet nadat al veel is misgegaan: “Ik moet een beter kind zijn.”

www.brautigan.net